Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗΣ

Home / Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗΣ

Διοικητική Υπηρεσία

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Λυκοστράτης γεννήθηκε το έτος 1980 στη Βέροια Ημαθίας.

Το 1999 μετακινήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές και το 2001 απέκτησε το πρώτο του Πτυχίο με Διάκριση στην Μοριακή Βιολογία και Γενετική από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου (Batchelor Degree with Honors). Του απονεμήθηκε επίσης με τιμές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ το βραβείο της καλύτερης προπτυχιακής έρευνας, ενώ παράλληλα υπήρξε ομιλητής στο διεθνή συνέδριο της Monsanto για τα γενετικά τροποποιημένα φυτικά προϊόντα.

‘Ενα έτος αργότερα, το 2002, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ αποκτώντας Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Βιοπληροφορική και Μαθηματική Βιολογία με Διάκριση (MRes with Distinction), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε το ίδιο έτος εξάμηνη πρακτική εργασία στην Πολυεθνική Φαρμακευτική Εταiρεία Astra-Zeneca όπου και βραβεύτηκε ξανά από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ για το ερευνητικό του έργο στο αντικείμενο των Γενετικών Πολυμορφισμών.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου με συνεχή έρευνα για τα επόμενα έτη στην Μαθηματική Μοντελοποίηση Βιολογικών Συστημάτων, απέκτησε Διεπιστημονικό Διδακτορικό τίτλο σπουδών (PhD) στα αντικείμενα της Βιο-Ιατρικής, Βιο-Πληροφορικής και Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) το έτος 2007.

Κατά την διάρκεια των Διδακτορικών του σπουδών, το 2004 συμμετείχε στον ετήσιο εθνικό διαγωνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου για τον πιο αναγνωρισμένο ερευνητή Βιο-πληροφορικής της χρονιάς, όπου και κατέλαβε την πρώτη θέση (UK Young Bioinformatician of the Year 2004).

Έλαβε ακόμη γνωστή διακεκριμένη υποτροφία από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λονδίνου (Bogue Fellowship Award) για ειδική εκπαίδευση έξι μηνών στην Στατιστική Ανάλυση Δεδομένων, στο Ινστιτούτο Συστημάτων Βιολογίας και Ιατρικής Πληροφορικής του Σηάττλ, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τα έτη 2004-2005.

Τα έτη 2006 και 2007 υπήρξε επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής σε τρία διεθνή ακαδημαΙκά συνέδρια, στην Ζυρίχη Ελβετίας, Ρώμη Ιταλίας, και Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου , ενώ απέκτησε εμπειρία διδασκαλίας σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ως μέρος κατάρτiσης του από το Πανεπιστημίο του Λονδίνου.

Μετά από εξάμηνη Μετα-Διδακτορική έρευνα για την ολοκλήρωση των ερευνητικών του αποτελεσμάτων στο Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Έρευνας Ludwig του Λονδίνου, επέστρεψε στην Ελλάδα το έτος 2008 και υπηρέτησε την Ελληνική Αεροπορία με επιστασία Μηχανογράφησης Πληροφοριακών Συστημάτων εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Το 2009 εκκίνησε στην ΠΕ Πέλλας δική του εταιρεία Ανάπτυξης ‘Εργων Πληροφορικής όπου μέσα σε λίγα έτη, κατάφερε να πληρεί τις προϋποθέσεις για συμμετοχή σε Δημοσίους Διαγωνισμούς Πληροφορικής της Ελλάδας.

Το έτος 2010 ολοκλήρωσε εντατικό κύκλο σεμιναρίων στην Αθήνα και απέκτησε επίσημο Πιστοποιητικό Εσωτερικού Επιθεωρητή Ποιότητας Διεργασιών κατά ISO 9001:2008 και ISO 19011:2002, για την σωστή παρακολούθηση αποτελεσματικής εφαρμογής πολιτικών ποιότητας, περιβάλλοντος και ασφάλειας.

Η ακαδημαϊκή του κατάρτιση ενισχύθηκε επιπλέον τα έτη 2012-2014 με μεταπτυχιακές σπουδές MBA από απόσταση στο Πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ του Λονδίνου με εξειδίκευση την διαχείριση πόρων σε φορείς Υγείας (DL-MBA – Health Management, Imperial College London). Τα έτη 2012-2013 και μέσα στον κύκλο σπουδών του MBA, συμμετείχε 2 φορές σε Διαγωνισμό Καινοτομίας και Εφευρετικότητας του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ (MBA Entrepreneurial Plan Competition), όπου και βραβεύτηκε και τις 2 φορές με την πρώτη θέση.

Παράλληλα, τα έτη 2012-2013, σε ηλικία 32 ετών, διετέλεσε ως καθηγητής – Λέκτορας του Τμήματος Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Θέση ΔΕΠ 407, όπου και είχε την ευκαιρία να αναδομήσει ολοκληρωτικά την θεματική διδακτέα ύλη του μαθήματος “Ιατρική Πληροφορική ΙΙ”. Προσκλήθηκε επίσης πολλές φορές να παραδώσει διάλεξη σε φοιτητές μεταπτυχιακού Ιατρικής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι του 2014 διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας και διετέλεσε ταυτόχρονα ως μέλος της Ομάδας Συντονισμού Μεταρρυθμίσεων Υγείας. Ως μέλος της ομάδας αυτής, είχε στενή συνεργασία με την Task Force, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκπρόσωπους των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τοπικών και διεθνών εμπλεκόμενων μέρων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος Υποστήριξης του τομέα Υγείας 2013 -2015 στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “Υγεία Εν Δράσει”.

Κατά το ίδιο διάστημα διετέλεσε ως υπεύθυνος του Πυλώνα Μεταρρυθμίσεων Ηλεκτρονικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως υπεύθυνος εκτίμησης ποιότητας των συστημάτων πληροφορικής της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, και συνεργάστηκε με την Ειδική Υπηρεσία Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου για την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου (ΕΣΠΑ) έργου με τίτλο “Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στο ΕΣΥ για Ανασφάλιστους σε εθνικό επίπεδο”. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανέπτυξε το πρώτα σχέδια του Υπουργικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας στην Υγεία.

Το έτος 2016, μεταφέρθηκε στo Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ίδρυσε και ανέπτυξε με συνεργάτες εταιρεία σχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων για το συντονισμό κλινικών ροών εργασίας και διαχείρισης περιστατικών (real time hospital traffic control) σε Νοσοκομεία του NHS. Η καινοτόμα αρχιτεκτονική πληροφορίας των συστημάτων αυτών παρουσιάστηκε σε 3 ακαδημαϊκά συνέδρια τα έτη 2017-2019, και λειτουργεί επί του παρόντος σε περισσότερα από 80 νοσηλευτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου (www.openmedical.co.uk).

Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα επιθυμώντας να προσφέρει προσωπικά στο εγχείρημα ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και το 2020, ενδιαμέσου της οργανωμένης εθνικά προσπάθειας αντιμετώπισης της Πανδημίας Covid-19, διορίστηκε ως Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας με την υπ. αριθμ Γ4β/Γ.Π. οικ. 59921 απόφαση.

Καθώς οι απαιτήσεις ευελιξίας και ταχύτητας αποφάσεων κατά τη διάρκεια της Πανδημίας υπήρξαν πρωτοφανείς, κλήθηκε να διατελέσει το ρόλο και αρμοδιότητες στο σύνολο του Αναπληρωτή Διοικητή Νοσοκομείου αλλά και του Διοικητή Νοσοκομείου ταυτόχρονα, όπως καθορίστηκαν στο ΦΕΚ 4601/19-10-2020 τ.Β.

Μέσα στα καθήκοντά του όπως ορίστηκαν, τέθηκε εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνος για το Νοσοκομείο Νάουσας σε όλα τα επίπεδα: Υπεύθυνος για την οργάνωση, το συντονισμό, τον έλεγχο και την εύρυθμη λειτουργία όλων των Υπηρεσιών και τμημάτων του Νοσοκομείου, υπεύθυνος της οικονομικής λειτουργίας, προμηθειών, εξοπλισμού, έρευνας εκπαίδευσης απασχολούμενων, νομικών θεμάτων, πιστοποίησης ποιότητας, ψηφιακού μετασχηματισμού, λίστας χειρουργείων, εφημεριών , υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και πολιτών, υλοποίησης έργων και μελετών, και εν γένει υπεύθυνος όλης της υγειονομικής δράσης του νοσοκομείου και της επιχειρηματικής κατάστασής του σε επίπεδο οικονομικών, υλικών και ανθρωπίνων πόρων.

Συνολικά, μέσα σε 2 θητείες του διοίκησης, (νέος διορισμός με την υπ. αρ. Γ4β/ΓΠ. Οικ. 58889 απόφαση, ΦΕΚ 5699/7-11-2022 τ.Β), το Νοσοκομείο Νάουσας μεταξύ των ετών 2020 – 2023 κατάφερε να αναβαθμιστεί σημαντικά αλλά και να αναγνωριστεί πανελληνίως μέσω της επίτευξης καίριων διαχειριστικών στόχων και της βελτίωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς όρους.

Ενδεικτικά: από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2023 έλαβε χώρα αύξηση της κίνησης κατά 25% (ΤΕΙ, εισαγωγές), αύξηση της πληρότητας νοσηλείας κατά 15%, αύξηση του συνολικού αριθμού χειρουργείων κατά 30% – με ταυτόχρονη μείωση του μέσου όρου χρόνου αναμονής χειρουργείων κατά 25%, και η μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε ποσοστό 3 φορές χαμηλότερο από τον πανελλήνιο μέσο όρο.

Για την προσφορά αυτή επιβραβεύτηκε για εξαιρετική νοσοκομειακή επιχειρηματική επίδοση με τα αναγνωρισμένα Βραβεία Boussias το 2021, αναδείχθηκε ως καινοτόμο σε νέες υπηρεσίες με την εφαρμογή Ρομποτικής Τεχνολογίας το 2022, ενώ το 2023 αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρο στο τομέα της πληροφορικής ανοίγοντας το δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ και λοιπής Ηπειρωτικής Ελλάδας (δημοσιευμένο σε έγκριτες ηλεκτρονικές εφημερίδες). Το 2023 επιπροσθέτως κατέκτησε τη 15η θέση πανελληνίως για τη συλλογή εθελοντικού αίματος ως αποτέλεσμα της στήριξης αιμοδοσίας στο ΕΣΥ.

Η συνολικά θετική δημοσιότητα αύξησε το αίσθημα ασφάλειας πολιτών προς το ΕΣΥ (37% επισκεψιμότητα εκτός Π.Ε. Ημαθίας), μετέτρεψε το Νοσοκομείο Νάουσας σε πόλο έλξης για νέους Ιατρούς (στο 2023 η μεγαλύτερη ιατρική δύναμη που είχε ποτέ), και επέτρεψε για 2 συνεχόμενα έτη αφενός την εφημεριακή αυτονομία του και αφετέρου τη δυνατότητα συνεχούς συνδρομής εφημεριακής βοήθειας σε γειτονικά νοσηλευτικά ιδρύματα, στα πλαίσια αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Τακτική Αρθρογραφία στα πλαίσια ενημέρωσης της κοινωνίας για σημαντικά θέματα χώρου Υγείας (ενδεικτικά):
Τίτλος: Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις – Είναι τελικά αήττητος εχθρός; Ηλεκτρονική Εφημερίδα Healthreport , Αύγουστος 2022
Τίτλος: Covid και Θρόμβωση – Αλήθειες και Ψέματα.
Ηλεκτρονική Εφημερίδα Healthreport , Νοέμβριος 2022
Τίτλος: Δωρεά Ιστών και Οργάνων – Ανεκτίμητη Προσφορά για το Κοινωνικό Σύνολο, Ηλεκτρονική Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Ιανουάριος 2023
Τίτλος: Η ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, στις υπηρεσίες και τα δεδομένα Υγείας, Ηλεκτρονική Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Φεβρουάριος 2023
Τίτλος: Αθηρωμάτωση –Υπάρχει τρόπος να την αποφύγουμε ή να επιβραδύνουμε την εμφάνισή της; Ηλεκτρονική Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Απρίλιος 2023
Τίτλος: Προληπτική Ιατρική – Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα; Ηλεκτρονική Εφημερίδα Healthreport, Μάϊος 2023
Τίτλος: Προληπτική Ιατρική, Έντυπο Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας “Health Affairs in Greece”, Τεύχος 13, Σελ 27-28

 

www.linkedin.com/in/kostas-lykostratis-29180